Mimari Yapısı
Mimari Özellikleri
a)Türbe
Türbenin kubbesi ahşap olup dıştan kurşun ile kaplanmıştır.Türbenin yanında eşi Sitti Nefise Hatun'un kabride yer almaktadır. Depremde zarar gören türbe 1903 yılında halkın yardımıyla eskisinden daha iyi bir şekilde yeniden yapılmıştır.
Türbenin üzerinde ise sülüs yazıyla şöyle yazmaktadır:
"Sultan Murad'ın damadı ve Fatih Sultan Mehmedin Kayınpederi ve veziri Zağnos Paşa'nın türbesidir."
b)Mihrap
Mihrap, kıble duvarının ortasında ve kuzey girişi ekseninde bulunmaktadır. Yarım daire planlı, yarım kubbe kavsaralı ve sivri kemerli olmakla beraberken dikdörtgen biçimli mihrap iki yandan kompozit başlıklı ikiz sütuncelerle sınırlandırılmıştır. Sütunceler altta dikdörtgen kaide üzerinde yükselmektedir. Kaidelerin üzerinde, alçıdan bitkisel süslemeler yer almaktadır. Alınlık kısmında, sülüs hatla yazılmış ayet kitabesi yer alır. Kemer köşelerinde, alçıdan yapılmış, “c” ve “s” kıvrımlı bitkisel süslemeler tezyin edilmiştir. Mihrap tacında palmet dizisi vardır. Mihrap nişi dışa taşıntı yapmamaktadır. Niş yüzeyi silmelerle hareketlendirilmiştir. Kavsara bölümü içten yivlidir. Niş ortasında c sülüs hatla yazılmış besmele-i şerif bulunmaktadır. Besmelenin sonunda hattat imzası yer almaktadır. Mihrap mermer malzemeden yapılmıştır.
c)Minber
Mihrabın sağında yer alan minber, mermer malzemeden yapılmadır.. Minber, kapı, korkuluk, aynalık, geçit, köşk ve külah bölümlerinden oluşmaktadır. Minber kapısı, sivri kemerli ve düz alınlıklıdır. Alınlıkta kelime-i tevhid ve hamd yazılıdır. Alınlık üzerinde, yine palmet ve rumiden oluşturulmuş bitkisel süslemeli taç bulunmaktadır. Minber kapısı iki taraftan, en dışta rumi ve palmetten oluşan girift bitkisel süslemeli bordürle sınırlandırılmıştır. Kapı yan yüzeyinde, altıgenlerin birbirine geçmesiyle oluşturulmuş tezyinata yer verilmiştir. Bu süsleme kapı başlangıç seviyesinden taç kısmına kadar yükselmektedir. Kapı açıklığını dört yönde dolaşan “z” şeklinde geometrik süslemeli ince bir bordür daha vardır. Bu bordür, kapı zemin seviyesinde de devam etmektedir. Kemer köşelerinde yer alan rumi ve palmet kompozisyonlu süslemeler, kapı iki yanından bordür şeklinde yükselen, bitkisel süslemenin bir sonucu olarak meydana gelmiştir.Aynalık kısmı üçgen şeklindedir. Aynalığı, yumurta dizisi şeklinde bir süsleme çevrelemektedir. Aynalığın ortasında rozet şeklinde çiçek motifi yer almaktadır. Geçit kısmı yuvarlak kemerlidir ve iki yandan sütuncelere oturmaktadır. Köşk, kompozit başlıklı sütunceler üzerine oturan bir külahla örtülüdür.
d)İç Tasarım
Yine aynı dışarıda olduğu gibi içeridede dışardaki gibi sade bir tasarım olmakla beraber o maneviyat duygusuda buram buram hissediliyor.Ayrıca özellikle tavanlarda kullanılan hat sanatında bu sefer silüs stilinde değişiikliğe gidilmiş.Ayrıca yine duvarlarda silüs hatlı tablolarla süslenmiş eşsiz bir mekandır.